farkındalık terapisi

Ana Sayfa   |   İletişim   |   Hakkımızda

 

FARKINDALIK TEMELLİ TERAPİ TARİHÇESİ

Farkındalık (mindfulness), köklerini Budist öğretilerinden alan, aydınlanma ve bilgilenme yolunda önemli bir yere sahip spritüel ve psikolojik bir beceri olarak kabul edilmektedir. Aydınlanmanın son aşaması olarak kabul edilmektedir. Farkındalık, şimdiki zamanın ve gerçekliğin (reality of things) dikkatli bir bilinçlilik halidir.Budha, bir kişinin mümkün olduğunda sakin bir şekilde bedenini, duygularını ve zihninin bilinçliliğini (awareness) devam ettirmesi gerektiğini savunur.

Farkındalık kavramı, psikoloji dünyasına ise, 1970li yıllarda, Jon Kabat-Zinn'in çalışmaları ile girmiştir. 1974 yılında John Kabat-Zinn farkındalığı şu şekilde tanımlamıştır: "Belirli bir yönde dikkatini vermek: Bir amaçla, şimdiki zamanın içerisinde ve yargılamadan". (paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally.).

1979 yılında ise, Jonh Kabat-Zinn, University of Massachusetts Medical Center'da kronik olarak hasta kişilerin, fiziksel ve psikolojik semptomlarının tedavisindeve aynı zamanda sağlık davranış ve tutumlarının pozitif yönde değişmesi alanında uygulamak üzere, Farkındalık Temelli Stres Azaltımı (Mindfulness Based Stress Reduction) programını bulmuştur. Bu programda acıyla baş etmek için, beden tarama, aynı zamanda oturarak meditasyon kullanılmaktadır. Bu programın sonrasında farkındalık temelli terapilere olan ilgi artmaya başlamıştır.

Psikolojik bir kavram olarak farkındalık, Budist öğretilerdekine dayanarak, dikkat ve bilinçliliğin odaklanmasını ifade etmektedir. Bu kavramın psikoloji dünyasına girmesi ile birlikte, yapılan araştırmalarda, özellikle anksiyete, depresyon ve stres seviyelerinin düşmesi ve birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde etkin bir işleve sahip olduğu görülmüştür. Köklerini Budizm'den almasına rağmen, psikoloji uygulamalarında din ve kültürden bağımsız olarak uygulandığı kaynaklarda özellikle vurgulanmaktadır.

Günümüz dünyasında, modern yaşamda bir çok insan stres odaklı düşünceleri nedeniyle zorluklar yaşamaktadır, farkındalık terapisi kişinin bu düşüncelerle ve duygularla daha iyi baş etmesine destek olur. Bu nedenle de Farkındalık Temelli Terapilerin kullanımı her geçen gün gündelik hayatta ve Batı psikoloji dünyasında yaygınlaşmaktadır.

 

Yazan: Zeynep Şeker

 

Farkındalık Terapisi Çalışma Grubu - 2013

 

 

 

New Page 1
   

Duyurular

Farkındalık Terapisi ile ilgili eğitim ve toplantı gibi tüm duyurulara buradan ulaşabilirsiniz...

Farkındalık

Farkındalık Terapisi

Yayınlar

FARKET

Farkındalık Okulda

Çalışma Grubu