farkındalık

Ana Sayfa   |   İletişim   |   Hakkımızda

 

FARKINDALIK TEMELLİ TERAPİLER

“Farkındalık” tanımı psikoterapiye uyarlanırken modifiye edilmiş, daha sonra geniş bir fikir ve pratikler bütününü oluşturmuştur.

Farkındalık temelli terapiler, farkındalık düzeyini arttıran çeşitli terapi tekniklerinin ve alıştırmaların kullanıldığı bireysel veya grup terapi yaklaşımlarıdır.

Farkındalık temelli teknikler, şimdiki ana odaklanmayı, anlık yaşantıların gözlemlenmesi, bu yaşantılara yargısızca ve kabullenmeyle yaklaşılmasını amaçlayan alıştırma ve pratiklerden oluşmaktadır.

Bu terapilerde düşünce ve duygulara mesafe koymayı öğrenmek, önemli bir hedeftir. Duygu ve düşüncelere mesafe koymayı öğretmek amacıyla çeşitli metaforlar ve alıştırmalar kullanılmaktadır.

Farkındalık terapisinde geçmiş değil şimdi önemlidir. Bireyin edindiği ve kendisine mutsuzluk veren düşünce alışkanlıkları hedef alınmaktadır. Bunları değiştirmek için eğitici teknikler kullanılmaktadır.

Farkındalık temelli terapiler, kronik ağrı, stres, depresyon, kaygı (anksiyete) bozuklukları, yeme bozuklukları, psikozlar, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı, borderline kişilik bozukluğu, obsesyonve obsesif kompulsif bozukluklar gibi psikolojik sorunlarda uygulanmaktadır (ilgili araştırmaların listesi kaynakça bölümünde sunulmuştur).

Farkındalık temelli terapilerin hem bireysel terapi hem de grup terapisi şeklinde uygulamaları bulunmaktadır. Grup terapileri farlı yöntemlere göre değişmekle birlikte 6-8 seans sürmektedir. Bireysel terapi ise, kişinin durumuna  göre değişen sayıda olabilmektedir.

Farkındalık terapisi varoluşçu ve humanistik terapi yöntemlerine benzer temel ögeler içerir..

 

 

 

 

New Page 1
   

Duyurular

Farkındalık Terapisi ile ilgili eğitim ve toplantı gibi tüm duyurulara buradan ulaşabilirsiniz...

Farkındalık

Farkındalık Terapisi

Yayınlar

FARKET

Farkındalık Okulda

Çalışma Grubu

 

 

 
 
 

Bu site Prof. Dr. Kültegin Ögel tarafından hazırlanmıştır